SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ logo UHLÍŘSKÉ JANOVICE

Aktuality

Articles-default
Zasloužilý hasič
01.12.2019

Titul Zasloužilý hasič si z listopadového předávání přivezl náš dlouholetý člen Vlastimil Neťuka. Tento titul se uděluje jen hasičům, kteří svojí prací přispěli k rozvoji dobrovolného hasičstva, je členem minimálně 35 let, dovršení 60 let věku a zpravidla po pěti letech od udělení medaile Za mimořádné zásluhy. Tento titul uděluje výkonný výbor SH ČMS a jeho předání probíhá v Centru hasičského hnutí v Přibyslavi. Přímo na místě p. Neťukovi blahopřáli k udělení tohoto vyznamenání, za OSH Kutná Hora Zuzka Pěkná a za SDH Uhl. Janovice starosta SDH Petr Dufek. Sbor dobrovolných hasičů se připojuje k blahopřání a děkuje za jeho práci.

Articles-default
Podzimní hasičské soutěže mladých hasičů
21.11.2019

Se začátkem nového školního roku se s hasičskými soutěžemi mladých hasičů doslova „roztrhl pytel“. Vzhledem k tomu, že popsat podrobně všechny by bylo na samostatné noviny, zmíním se v tomto článku pouze o třech…. Krajské setkání přípravek neboli Plamínek V neděli 15. září se na hřišti TJ Sokol Libiš na okrese Mělník uskutečnilo Krajské setkání přípravek, tedy nejmladších dětí z řad hasičů ve věku 3-6let. Soutěže se zúčastnilo celkem 28 družstev z celého středočeského kraje a nechybělo ani družstvo „piškotů“ z Uhlířských Janovic. Děti se představily ve čtyřech disciplínách, a ač na trénink nebylo příliš prostoru ani času, zvládly své účinkování se ctí a....

Articles-default
TFA neboli soutěž nejtvrdších hasičů…
21.11.2019

Soutěžní rok disciplíny Nejtvrdší hasič přežije neboli TFA je skoro za námi. I v této specifické a fyzicky velmi náročné soutěži má Sbor dobrovolných hasičů svého zástupce. Na jednotlivých soutěžích jej reprezentuje Radek Protiva. Připravenost Radka na letošních soutěžích byla velmi znát. Nevedl si vůbec špatně a konkuroval i zkušeným profesionálním hasičům, jak v disciplínách SDH (Sborů dobrovolných hasičů), tak i HZS (Hasičského záchranného sboru). Dne 24. srpna se konala soutěž v Březové u Uherského Brodu, které se zúčastnilo 20 soutěžících. Radek se umístil přesně v půli

Articles-default
Bezpečně na cestě 4
31.08.2019

Již čtvrtý ročník, dopravně bezpečnostní akce, měli možnost zažít děti a rodiče na hasičské zbrojnici II v Uhlířských Janovicích v sobotu 21. 9.. Kromě tradičních stanovišť jako jízda na kole, zdravověda, tvoření, požární základy a další, měli děti možnost využít nafukovací hrad, mohli si nechat vystavit dětský řidičský průkaz od Městské policie hl. m. Prahy. Připravena byla jízda s instruktorem a vozidlem autoškoly, dobrovolní hasiči předvedli vyproštění z havarovaného automobilu. Pohodové odpoledne pak podtrhlo divadélko KŮZLE, které se představilo na závěr.

Articles-default
Krajská soutěž dětí a dorostu
25.07.2019

Úspěchy uhlířskojanovických mladých hasičů na krajské úrovni Zatímco prázdniny jsou již v plném proudu, kolektiv mladých hasičů z Uhlířských Janovic má stále v živé paměti své účinkování na krajské soutěži. Krajské kolo hry Plamen a krajskou soutěž dorostu hostila Mladá Boleslav ve dnech 21. – 23.června. Účastníky této soutěže jsou vítězové jednotlivých okresních kol z celého Středočeského kraje. Dvanáct okresů a dvanáct týmů mladých hasičů. Tak vypadalo zápolení v pátek 21. a v sobotu 22. června. Za Uhlířské Janovice nastoupilo do hry družstvo starších žáků ve složení Vlastimil a Justýna Trnkovi, Jan a Jakub Kloboučníkovi, Jan Kmínek, Michal Rezner, Karolína a Tomáš Adámkovi, Pavel Bílek a Nela Bížová. Výkonnostně i věkově velice rozličné družstvo odjíždělo na soutěž s tím, že umístění do poloviny startovního pole by bylo v krajské konkurenci nejlepších týmů velkým úspěchem. A už v pátek.....

Articles-default
Slavnostní předání CAS 20
17.06.2019

V sobotu 8. 6. 2019 byla zásahové jednotce oficiálně předána do užívání nová automobilová cisterna SCANIA CAS 20. Na financování nové cisterny se podílelo město Uhlířské Janovice, Středočeský kraj, Fond zábrany škod a Nadace Agrofert. Pro JSDH Uhlířské Janovice vyrobila cisternu firma KOBIT. Cisterna, která má obsah nádrže 4000l, není určena jen k hašení požárů. Vybavena je i na zásahy při dopravních nehodách a to aku nářadím. Akumulátorové vyprošťovací zařízení bylo možné vidět v akci, při ukázce vyproštění osoby z automobilu. Poté si mohli zařízení vyzkoušet a prohlédnout novou, ale i starší techniku i návštěvníci této akce.

Articles-default
Den pro školku
11.06.2019

Uhlířskojanovičtí dobrovolní hasiči připravili 7.6. 2019 páteční program pro školku z Miskovic. Po příjezdu na Hasičskou zbrojnici II., přivítal obě třídy zástupce velitele. Děti věnovali dobrovolným hasičům model hasicího přístroje, který doplnil již několik modelů, vyrobených pro tuto příležitost . Poté se třídy rozdělily. Jedna část odjela na koupaliště, kde byla připravena projížďka na motorovém člunu...

Articles-default
Mytí koupaliště
27.04.2019

Mytí koupaliště Jaké bude letos léto, se zatím můžeme jen dohadovat. Už teď je ale jasné, že janovické koupaliště je na příchod letních dnů připravené. Tedy alespoň co se čistoty týká. O to se v sobotu 20.dubna postarali členové místních dobrovolných hasičů. Proudy vody, ale i za pomoci lopat a vidlí se podařilo odstranit nánosy bahna, klacků a vodních řas. Sice nám při této akci popraskalo zase pár hadic, ale i prasklá hadice může ve slunném počasí udělat radost. Především dětem, které si zkoušely probíhat vodním gejzírem. Bez náhradního oblečení a obutí by to ale nešlo.

Articles-default
Školení JSDH - vyprošťování
16.04.2019

V sobotu 13. 4. proběhlo v areálu hasičské zbrojnice II. cyklické školení členů JSDH. Pro členy, kteří v loňském roce absolvovali kurz vyprošťování, bylo toto školení povinné, pro ostatní se jednalo hlavně o seznámení s možnostmi a technikou při vyprošťování. Školení vedli dva lektoři, kteří nás měli na starost i na kurzu, který proběhl na stanici HZS v Říčanech. K dispozici byla čtyři vozidla, na kterých bylo možno vyzkoušet různé techniky, včetně vyproštění figurantů z těchto vozidel.

Articles-default
Brigáda
09.04.2019

Na 6. 4. musela být přesunuta jarní brigáda, protože v obvyklém termínu se na hasičské zbrojnici II uskuteční výcvik vyprošťování pro JSDHO. Za účasti dvaceti členů se brigáda zaměřila hlavně na úklid před dnem otevřených dveří, který se uskuteční 1. května. Bylo uklizeno nádvoří hasičské zbrojnice II, odvezen železný šrot a provedly se opravy na budově. Začala i montáž regálů do budoucího skladu materiálu. Vedoucí a děti, za pomoci několika rodičů, uklidili cvičiště a připravili na jarní sezonu.

Articles-default
Nová cisterna
14.03.2019

V úterý 12. 3. zaparkovala v garáži SDH Uhlířské Janovice nová cisterna SCANIA CAS 20. Proběhlo také první zaškolení obsluhy. Nyní čeká cisternu administrativní proces a nějaký čas bude ještě trvat, než se dostane do výjezdu. K nahlédnutí je pár fotografií z prvního seznámení s cisternou.

Kontakty